Terug

Verkoop woning?

Buursma

Ik ben in het bezit van een woning met met een overwaarde van 90k euro volgens de onroerend goed belasting. (OG waarde - hypotheek) Nu zit ik in een scheiding en is het niet de tijd om het huis te verkopen ivm marktwaarde op dit moment. Als ik het nu te koop zet zal de waarde bijna gelijk zijn aan de hypotheek. Nu wil mijn ex wel afstand doen van de woning en hypotheek, maar moet ik dan belasting betalen over een schenking die volgens de onroerdend goed waarde bestaat maar volgens de marktwaarde niet?


1 Antwoord

Antwoord van Mito Boekhouding en Advies

Beste Buursma,

Als ik het goed begrijp vraagt u zich af of uw ex u een schenking doet als hij/zij afstand doet van de woning met bijbehorende hypotheek. Van een schenking is alleen sprake als u ten koste van uw ex wordt bevoordeeld, oftewel uw ex komt aan het einde van de rit iets te kort. 

Als de woning voor een zakelijke prijs aan u wordt verkocht of beter gezegd toegedeeld, kan er geen sprake zijn van een schenking. U wordt dan namelijk niet bevoordeeld en uw ex komt niets te kort. Voor de bepaling van een zakelijke prijs is de waarde in het economische verkeer leidend. Deze waarde is de waarde die een onafhankelijk taxateur aan de woning toe kent cq de waarde waarvoor u de woning volgens de taxateur te koop zou kunnen zetten. Als de waarde in het economische verkeer gelijk is aan de hypothecaire geldlening, is er met betrekking tot (alleen) de woning geen sprake van een schenking indien uw ex beide aan u "geeft".  

Ik hoop dat u met mijn antwoord uit de voeten kunt. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen door me te mailen (info@mitoboekhouding) of bellen (06-37113538).

Met vriendelijke groeten,

Tom Loohuis