Terug

Samenwonen, word je dan automatisch fiscaal partner van elkaar?

R vd Ploeg

Geachte meneer/mevrouw,

 

Ik heb een koopappartement en ben alleenstaande vader dus krijg van de belasting ouderkorting. Nu wil mijn nieuwe vriendin bij mij intrekken. Maar mijn vraag is of dan die ouderkorting vervalt?

En of we dan fiscaal partners zijn ja of nee? Heb vernomen dat als je dan een fiscaal partner hebt dat je dan in aanmerking komt voor Inkomensafhankelijke korting klopt dat?

 

Met vriendelijke groet,

R vd Ploeg


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Heer vd Ploeg

Voor dit jaar vervalt deze korting nog niet als uw vriendin pas na 1 juli 2013 officielel bij u komt wonen. Volgend jaar vervalt deze korting wel.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting is afhankelijk van het inkomen uit werken van uw beiden.

Ook kan  het gaan samenwonen veranderingen te weeg brengen bij de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

 Met vriendelijke groeten

Belastingservice van Iersel BV te Goirle

 


Antwoord van Administratiekantoor Telleman

Geachte heer vd Ploeg,

Het is wellicht zinvol om zowel uw rechten/gevolgen als die van uw partner na te gaan inzake de fiscaliteiten. Maar het is ook belangrijk om te kijken welke praktische en financiele voordelen het samenwonen kan opleveren; zo kan er onder andere bij het samenwonen maar een keer woonlasten ontstaan en of afhankelijk van de situatie van uw partner kunnen er ook andere voordelen gaan ontstaan.

Voor een financiele planning kunt een een adviesafspraak maken, waarbij wij kijken naar jullie gezamenlijke mogelijkheden.

 Met vriendelijke groet,

Administratiekantoor Telleman

te Heerhugowaard


Antwoord van J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs

Geachte heer Van de Ploeg,

 hierbij wil ik nog even opmerken dat met u bij samenwonen niet automatisch fiscaal partner bent, tenzij u aan een aantal voorwaarden voldoet. Een oplossing is het registreren van uw partnerschap bij de notaris. Voor additionele vragen neemt u contact op met belastingadvies@jcsuurmond.nl of kijk op www.jcsuurmond.nl

Met vriendelijke groet,

 Lennart Suurmond