Is het beter om wel of geen BTW te berekenen / afdragen over verhuuropbrengsten recreatiewoning?
LS,
in april 2020 zijn wij (mijn vrouw ien ik als prive personen) eigenaar van een recreatiewoning die wij maximaal voor 3 maanden zelf willen benutten en de overige periode van het jaar verhuren via een verhuurorganistie. Nu schijnt er een keuze te zijn om de verhuropbrnegsten met BTW of zonder BTW te laten berekenen Volgens de nieuwe KOR regeling van 2020). De verwachte opbrengsten zullen naar verwachting < 20.000 zijn. Dit zijn de opbrengsten na aftrek van bemiddelingsfee en parkkosten e.d.
De vragen zijn;
- moet ik mij door de fiscus als ondernemer laten aanmerken of als prive persoon. Hoe gaat dat eerste in zijn werk?
- is het fiscaal voordeliger om de opbrengsteen met of zonder BTW te laten afrekenen?
- wat moet er naast een identificatienummer nog meet bij/met de fiscus geregeld te worden?
- klopt het dat er geen administratie meer behoeft te worden aangehouden en ook geen kwartaalopgave aan de fiscus te worden gedaan?
Zie graag een reactie tegemoet
bvd
PS zou graag in contact komen met een belastingadviseur in Barendrecht of directe omgeving, die veel ervaring heeft op dit terrein.
1 Antwoord
Antwoord van Adfice B.V.
Goedendag,
In de situatie die u schetst zou u de vakantiewoning meer dan 140 dagen per jaar verhuren en dat betekent dat u automatisch als \'ondernemer voor de btw\' wordt aangemerkt.
Als de totale opbrengst van de verhuur (kosten mogen daar niet vanaf getrokken worden) minder dan €20.000 op jaarbasis is, dan is aanmelden voor de KOR inderdaad een optie. De KOR geldt voor een periode van 3 jaar en moet dan weer opnieuw worden aangevraagd, weer voor 3 jaar. Vanaf het moment dat de €20.000 binnen het jaar alsnog wordt overschreden, moet direct weer btw in rekening worden gebracht en vervalt de KOR regeling voor een periode van 3 jaar.
Zolang de KOR van toepassing is, geldt een verminderde administratieplicht voor wat betreft de btw. Er hoeft dan inderdaad ook niet elk kwartaal aangifte te worden gedaan.
Aanmelden voor de KOR betekent ook dat u de btw die u nu heeft betaald voor de aankoop van de vakantiewoning niet mag aftrekken (en dus niet terug krijgt). Ook de btw van andere kosten die mischien gemaakt moeten worden (onderhoud, etc) kunnen niet worden afgetrokken. Hetzelfde geldt voor de btw die de verhuurbemiddelaar in rekening brengt.
Aan de andere kant betekent het een verschil van 21% in de huurprijs die wel of niet gerekend wordt aan de huurder. De hoogte van de huurprijs kan van invloed zijn op de bezetting.
Wat voordeliger of gunstiger is voor u, is niet te zeggen, dat moet voor uw persoonlijke situatie worden uitgerekend.
Verder moet bij de Belastingdienst een formulier ingevuld worden waarmee u zich aanmeldt als ondernemer voor de btw. U krijgt dan een identificatienummer en een omzetbelastingnummer toegekend. Met die nummers kan óf aangifte worden gedaan óf de KOR aangevraagd worden met weer een ander formulier.
Ik ben gevestigd in Rotterdam (Blijdorp); dat is niet geheel in uw direct omgeving, maar mocht u meer informatie willen, dan kunt u een email sturen naar belasting@adfice.nl
Met vriendelijke groeten,
Linda Houthuizen Bruijn
Adfice B.V.