Terug

Hoe verwerk ik de beeindiging van een VOF in mijn aangifte?

E.M.

In mei ben ik met 1 compagnon een VOF begonnen (winkel in delicatessen). Wegens oneinigheid hebben wij de VOF per 29 oktober opgeheven. Mijn compagnon heeft de zaak vervolgens onder dezelfde naam als eenmanszaak voortgezet. Zoals in onze VOF overeenkomst is opgenomen, heeft zij alle verantwoordelijkheid voor de lopende schulden op zich genomen, daarbijkomende dat dan alle eventuele winst ook voor haar is. Wij hebben een eindbalans op laten maken door een boekhouder, hier vloeit uit voort dat ik geen schulden meer in het bedrijf heb, maar ook geen bezitting uit het bedrijf heb opgenomen na de beeindiging van de VOF.

 

In de maanden dat ik werkzaam was in het bedrijf heb ik een x bedrag aan "salaris" als prive opnames gedaan. Mijn compagnon heeft exact hetzelfde bedrag opgenomen destijds. Tevens belangrijk om te weten is dat ik, vanwege de VOF, wel aansprakelijk ben voor de afgesloten bankleningen.

 

Mijn vraag is nu hoe ik dit alles aan moet geven in mijn belastingaangifte inkomsten?


1 Antwoord

Antwoord van Fiscion Belastingadviseurs Den Haag

Beste E.M.

 

Hopelijk komt mijn antwoord niet te laat voor je. Als ik het goed begrijp ben je in mei een onderneming gestart en heb je die in oktober van hetzelfde jaar weer beëindigd.

 

Je zult de resultaten uit die onderneming moeten verwerken in de aangifte inkomstenbelasting. Daarvoor heb je een zogenaamd O-aangiftebiljet nodig (voor Ondernemers). Om de aangifte te kunnen doen, heb je de cijfers nodig van je onderneming (dus van jouw aandeel in de VOF) over de periode dat je betrokken was.

 

Mogelijk kun je gebruik maken van de fiscale ondernemers faciliteiten. Daarvoor moet je echter wel aan enkele criteria voldoen. Uw boekhouder zou u hierbij verder moeten kunnen helpen. Lukt dat niet dan kunt u advies inwinnen bij een belastingadviseur.