Terug

Belasting sociale verzekeringen betalen, wonen in nederland, zwitsers contract?

Anja Welvaarts

Mijn man heeft een Zwitsers contract aangeboden gekregen, we blijven in Nederland wonen, maar hij zal vaak reizen en ook tijden in Zwitserland werken, maar ook in andere landen. Heb de belastingdienst gebeld, maar daar wordt ik ook niet veel wijzer van, behalve minder dan 3maanden werken in Nederland dan hier geen belasting betalen, maar uiteindelijk waar je ook werkt zul je belasting moeten betalen, dus met dit antwoord kunnen we ook niets. Voordat hij gaat tekenen willen we zeker weten dat we hier goed aan doen. We hebben eigen huis, belastingteruggave hypotheek op naam van mijn man, zal dus op mijn naam komen. Hoe zit het met het betalen van belasting, sociale verzekeringen enz enz. Het is een groot bos met veel bomen.

alvast heel erg bedankt.


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte heer, mevrouw,

Het internationaal belasting- en sociaalverzekeringsrecht is inderdaad een groot bos.

Qua inkomstenbelasting regelt het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in welk land hij belasting moet betalen. Hoofdregel is dat je belasting moet betalen, alwaar je werkt. Er zijn daar een aantal uitzonderingen op. Omdat u in Nederland woont, zal de Nederland u willen belasten voor uw inkomen waar ook ter wereld verdiend. Voor zover het belastingverdrag de belastingheffing aan Zwitserland toewijst, moet Nederland toestaan dat u in uw aangifte aftrek elders belast claimt, waardoor u een belastingreductie krijgt. Voorzover u daarna nog belasting verschuldigd bent, heeft u plezier van de aftrek van de hypotheekrente aftrek, lees een belastingreductie in Nederland. Een teruggaaf niet, want het Zwitsers bedrijf houdt geen Nederlandse loonheffing in.

Qua sociale verzekeringen: Nederland heeft geen sociaalverzekeringsverdrag met Zwitserland gesloten en Zwitserland behoort niet tot de EU. Zwitserland zal premies willen heffen. Het komt er dan op aan hoe Nederland daar mee om gaat. Belangrijk is dan o.a. wie de werkgever is, commercieel bedrijf, overheid, etc.  

Wil u zekerheid over hoe het precies voor u werkt, dan raad ik u aan contact met ons op te nemen via 040-2113898.