Moet ik mijn Aangifte Inkomstenbelasting uitbesteden of zelf doen?

De Aangifte Inkomstenbelasting staat inmiddels al een kleine maand open. Heb je deze al ingevuld? Goed bezig! De kans is groot dat je er, net als vele miljoenen andere Nederlanders, nog geen tijd voor hebt kunnen maken. Misschien is het daarom verstandig om je Aangifte Inkomstenbelasting over te dragen aan een fiscaal dienstverlener. In deze blog bespreken we wanneer het uitbesteden van de Aangifte Inkomstenbelasting wel of niet handig is.

Voordelen Aangifte Inkomstenbelasting niet uitbesteden

Als je de Aangifte Inkomstenbelasting zelf doet, hou je veel meer overzicht in je eigen financiën en die van je onderneming. Zo kun je goed geïnformeerd keuzes blijven maken in de toekomst. Om de aangifte goed in te vullen, heb je wel veel kennis nodig over bijvoorbeeld aftrekposten of belastingregels. Niet alle kosten zijn af te trekken van de winst van je onderneming, om maar een voorbeeld te noemen.

Het zelf doen van je aangifte is op deze manier gratis, maar kost je misschien wel veel tijd om regels en aftrekposten uit te zoeken en alles correct in te vullen. Deze tijd kun je niet meer toebedelen aan je eigen bedrijf.

Voordelen Aangifte Inkomstenbelasting uitbesteden

Het grootste voordeel van je Aangifte Inkomstenbelasting volledig uitbesteden is natuurlijk dat een dergelijke dienstverlener kennis heeft over álle regels en aftrekposten. Die vult de aangifte dus razendsnel voor je in. Vaak probeert die ook op zoveel mogelijk vlakken fiscale winsten voor je te behalen, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Daar staat tegenover dat het inschakelen van een fiscale dienstverlener wel geld kost. Maar: deze kosten zijn aftrekbaar binnen je aangifte als je een eigen onderneming hebt. Uiteindelijk zorgen deze kosten dus voor een verminderde winst en een lager belastingtarief.

Maak je keuze met de toolkit

De Belastingdienst snapt zelf goed dat het invullen van de Aangifte Inkomstenbelasting voor veel Nederlanders een uitdagende klus is. Ook de afweging maken tussen zelf invullen of in laten vullen is niet altijd even makkelijk gemaakt. Daarvoor is een speciale Toolkit in het leven geroepen, waarin precies staat opgenomen welke gegevens je nodig hebt bij het invullen van de aangifte.

Zie je hier zaken tussen staan die je allemaal al op een rijtje hebt? Dan is het mogelijk verstandiger om zelf de aangifte in te vullen. Kom je er bij een bepaald of zelfs meerdere punten niet uit? Dan kan het inschakelen van een financieel dienstverlener, zoals TvdW, een slimme keuze zijn. Zo helpt de Toolkit je om inzicht te krijgen en zo een beter overwogen keuze te maken.

Op March 30, 2024